Cum alegem uleiul potrivit pentru utilajul nostru?
By : Ferico Ferico
Aug 16, 2018
Blog Category
Cum alegem uleiul potrivit pentru utilajul nostru?

Ghid practic

Pentru ca dorim sa fim alaturi de clientii nostri, va propunem o serie de ghiduri practice pentru a va ajuta in alegerile dumeavoastra. Incepem cu un subiect pe cat de discutat, pe atat de confuz:

Cum alegem uleiul potrivit pentru utilajul nostru?

Inainte sa intram in detaliu, va recomandam cinci pasi simpli pe care ii puteti urma pentru alegerea produselor potrivite. Daca aveti curiozitatea sa aflati mai multe despre acest subiect, vom reveni cat de curand cu partea a doua a acestui ghid.

  1. . VERIFICAREA CERTIFICARILOR

Primul pas este sa verificam daca sunt indeplinite cerintele de calitate. Uleiul de motor este catalogat si certificat de organizatii precum API (American Petroleum Industry – Industria Americana a Petrolului) si SAE (Society of Automotive Engineers – Societatea Inginerilor din Industria Automotive).

Uleiurile care nu au aceste certificari nu indeplinesc cerintele si standardele de performanta ale producatorilor de utilaje. Un ulei “original” (OEM) recomandat de producator depaseste de regula standardele si este proiectat sa ofere mai multe ore de lucru cu acelasi schimb.

  1. ALEGEREA SI INTELEGEREA VASCOZITATII NECESARE

Pe scurt, temperatura mediului ambiant va influenta alegerea vascozitatii uleiului. Aceasta este certificata SAE. Fiindca ne adresam agricultorilor romani, SAE 15W40 sau SAE 10W40 sunt alegeri potrivite pentru clima noastra.

Pentru mai multe detalii despre vascozitatea uleiului, standardul SAE dar si de ce nu e eficient sa folosim un ulei extrem (SAE 0W40 de exemplu), va rugam cititi aici.

  1. EVITATI ADITIVII

Uleiurile speciale pentru agricultura sunt proiectate pentru sarcini specifice si sunt aditivate sau nu de producator. Folosirea unui ulei (auto de exemplu) care este aditivat pentru alte domenii de utilizare, poate scurta perioada de utilizare a utilajelor sau poate produce pagube. Asadar, desi vascozitatea poate fi aceeasi, e important sa nu folosim uleiuri cu aditivi destinati altor domenii de utilizare.

4. RESPECTATI INTERVALUL DE SCHIMABRE A ULEIULUI

Intervalul de schimb al uleiului difera in functie de utilaj. Este bine sa respectam recomandarile producatorului si sa nu intarziem cu schimbul de ulei. Se evita astfel alte neplaceri pe termen lung si vom oferi viata lunga de functionare motorului si implicit utilajului.

*Daca utilajul are deja foarte multe ore de functionare la activ e posibil sa fie necesar un schimb mai des al uleiului. Mecanicul dumneavoastra vede cel mai bine starea componentelor si va poate indruma in acest sens. Incurajam astfel apelarea la profesionisti cu experienta, costurile de consultare si manopera fiind recuperate inzecit la exploatarea eficienta a utilajului.

5. FOLOSITI FILTRE DE CALITATE

Desi ultimul punct pe lista, alegerea unui filtru de calitate este cel putin la fel de importanta ca alegerea uleiului. Acesta va asigura pastrarea calitatii si a perioadei de exploatare a uleiului si performanta motorului. Sunt multi factori care contribuie la un filtru de calitate, incepand cu valoarea beta (finetea absoluta de filtrare – eficienta), presiunile de functionare, eficienta la vreme rece, calitatea garniturilor, etc. Un filtru de calitate este in primul rand testat cu atentie pentru toti acesti factori inainte de a fi aprobat spre vanzare. Desi de multe ori asa-zisele filtre “originale” costa nejustificat de mult (fata de un filtru bun, produs cel mai probabil in aceeasi fabrica, dar cu alt nume), alegerea unui filtru ieftin si slab calitativ nu este niciodata o idee buna. Pentru mai multe detalii sau sfaturi ne puteti contacta oricand si va vom ajuta cu placere.

Iata si cateva lucruri pe care sa le aveti in vedere si care va vor ajuta sa pastrati utilajul in buna stare de functionare mult timp:

  •  Familiarizati-va cu indicatorii de pe bordul utilajului. De mult ori puteti preveni probleme majore daca interveniti la timp.
  •  Verificati nivelul uleiului si completati daca este nevoie. Nu intarziati schimbul uleiului si a filtrelor.
  •  Fiti precauti daca apar urmatoarele: utilajul scoate fum intr-o maniera neobisnuita (in exces sau colorat altfel decat in mod normal, mai negru de exemplu); motorul merge greu, neregulat sau are tendinta sa moara; utilajul se supraincalzaste mai mult decat de obicei.
  •  Atunci cand faceti schimbul de ulei inspectati ce iese din utilaj. Prezenta in ulei a apei, antigelului sau a motorinei sunt semne ca exista probleme.
  •  Nu in ultimul rand, daca vi se pare ca a aparut o problema dar nu reusiti sa ii dati de capat singuri, nu intrebati prietenii ci apelati intotdeauna la profesionisti cu experienta. Multe probleme mari pot fi evitate daca le tratam cu seriozitate si atentie.

Nota 1: Recomandarile din acest articol nu ar trebui considerate substitut pentru specificatiile date de producator, specificatii care trebuie citite cu atentie si intelese inainte de alegerea produselor pentru utilajele voastre. Manualele de intretinere contin orarul de intretinere, tipurile de produse si specificatiile acestora.

Nota 2: Multe dintre utilajele noi de pe piata vin cu lubrifianti speciali pentru perioada de rodaj (100-150ore in functie de regimul de lucru). Acesti lubrifianti contin aditivi speciali care ajuta frictiunea intre pistoane si cilindru, astfel incat uzura sa se produca intr-un anumit fel si sa formeze un ansamblu echilibrat. Este recomadat sa pastrati acesti lubrifianti pe perioada rodajului.

Oferta noastra de uleiuri pentru utilaje agricole o puteti gasi aici:

F E R I C O . R O / U L E I U R I

Leave your comment

Categorii

Blog tags