CRESTERE PENTRU PIATA EUROPEANA DE MASINI AGRICOLE IN 2017
By : Ferico Ferico
Feb 28, 2018
Blog Category
CRESTERE PENTRU PIATA EUROPEANA DE MASINI AGRICOLE IN 2017

Situatia vanzarilor de masini agricole in Europa, anul 2017

Anul 2017 a adus o crestere a pietei de masini agricole pe teritoriul Uniunii Europeene. In total 161.235 de tractoare agricole au fost inregistrate in 30 de tari *. Asta inseamna o crestere de 12.8% comparat cu anul 2016.

Cresterea numarului de inregistrari de tractoare se datoareaza mai degraba unui varf inregistrat in decembrie. Pana in aceasta luna, vanzarile erau doar putin mai mari si asta datorita unei cresteri in vanzarile de tractoare sub 50 CP, in timp ce cererea pentru tractoare cu putere mai mare de 50 CP a ramas constanta. Un varf de vanzari in decembrie a dus la o crestere finala de 38.41% pentru tractoarele sub 50 CP si de 6.45% pentru tractoarele peste 50 CP.

Aceasta evolutie pozitiva din Decembrie se datoreaza unor noi cerinte tehnice pentru tractoare care au devenit obligatorii incepand cu 1 ianuarie 2018. Aceste cerinte presupun schimbari obligatorii la diverse aspecte cum ar fi franarea si iluminarea. Tractoarele care nu indeplineau aceste conditii trebuiau sa fie puse pe piata inainte de 1 ianuarie 2018.

Aproape toate pietele pentru tractoare agricole din tarile membre CEMA (Comisia Europeana a constructorilor de masini agricole) au inregistrat cresteri substantiale in anul 2017, procentul variind intre 5.7% in Spania si 22.9% in Danemarca. Doar Franta a inregistrat o usoara scadere de 2.2%.

In 2018, piata s-ar putea sa creasca in continuare, conform barometrului CEMA si a expertilor economici din cadrul asociatiilor membre CEMA. Expertii economici din Franta, Germania, Belgia, Italia si Marea Britanie asteapta cu totii o crestere mica a pietei de masini agricole, pentru tara lor, in anul 2018.

Tendintele crescatoare sunt confirmate si de ultimul index al barometrului CEMA**. Acesta a crescut constant in ultimele luni ajungand la un nivel record din 2009 incoace.



* Cele 30 de tari inseamna cele 28 de tari membre ale Uniunii Europeene, excluzand Bugaria, Cipru, Malta si Romania dar incluzand Bosnia si Hertegovina, Islanda, Moldova, Norvegia, Serbia si Muntenegru si Elvetia.

**Barometrul CEMA ofera o viziune de ansamblu a tendintelor in afaceri bazandu-se pe indicii din piata actuala si estimari ale veniturilor realizate in urmatoarele 6 luni.

Sursa: www.cema-agri.org

Leave your comment

Categorii

Blog tags